MAPIM Wilayah Kuala Lumpur Peduli Keperitan Hidup Saudara Afganistan di Malaysia

August 16, 2016

 

Ampang: Kesukaran hidup pelarian Afghanistan di sekitar Bandar Baru Ampang, dekat sini, mendapat perhatian Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) yang membuat kunjungan susulan pendedahan akhbar ini semalam.

 

Terkejut dengan kehadiran ramai komuniti itu, satu perbincangan diadakan bersama wakil pelarian yang memohon bantuan dan perlindungan selain ruang mendekatkan diri dengan Islam selepas berhijrah ke Malaysia lebih dua tahun lalu.

 

Penyelaras MAPIM Wilayah Persekutuan Fadhil Osman berkata, pihaknya mengetahui kewujudan pelarian melalui akhbar ini dan mengambil inisiatif melihat sendiri keadaan mereka termasuk kehidupan keluarga di sekitar kawasan berkenaan.

 

Katanya, seperti pelarian lain, terdapat kewajaran untuk pelbagai pihak tampil menghulurkan bantuan bagi meringankan beban pelarian yang rata-ratanya terpaksa melarikan diri dari kampung halaman ekoran keadaan bergolak di sana.

 

“Hari ini (semalam) MAPIM datang dan melihat sebuah dewan yang dijadikan sebagai tempat belajar 94 anak pelarian dikenali dengan nama Akademi Achievers serta rumah mereka. Ada yang tidak bekerja, ada yang gaji RM800 sebulan dan menyewa RM600 sebulan.

 

 

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com