Musibah Kebakaran Kg. Bangau-Bangau, Semporna

March 30, 2015

 

Setelah beberapa hari menumpang di dewan orang ramai dan keluarga berdekatan, mangsa kebakaran Kampung Bangau-bangau kini dapat menghuni di dalam khemah sebagai penempatan sementara.

 

Khemah didirikan dengan bantuan daripada beberapa badan kerajaan dan bukan kerajaan seperti Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan tenaga khas daripada Special Malaysia Assistant Rescue Team (SMART).

 

Sementara dari pihak NGO yang terlibat ialah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Pertubuhan Ikatan Minda At-Taqwa Malaysia (IMAM), Pertubuhan Kembara Amal (PeKA), Persatuan Siswazah Sabah (PSS) serta anak muda di sekitar Semporna.

 

Untuk fasa pertama, 105 unit khemah akan dipasang di kawasan lot parkir Kampung Bangau-bangau. Khemah yang didirikan berukuran 10×10 kaki persegi 12×6 kaki persegi ini boleh memuatkan 7-8 orang untuk sebuah keluarga. Khemah berkualiti ini di impot dari Jepun dengan anggaran jangka hayatnya adalah antara empat hingga enam bulan mengikut cuaca Malaysia.

 

Antara NGO yang terlibat dalam gerakerja pemasangan khemah adalah Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Pertubuhan Ikatan Minda At-Taqwa Malaysia (IMAM), Pertubuhan Kembara Amal (PeKA), Persatuan Siswazah Sabah (PSS) serta anak muda di sekitar Semporna.

 

Sementara itu, di dalam dewan yang memuatkan mangsa kebakaran, Jabatan Kesihatan juga turut terlibat memberikan bantuan dengan memberi rawatan kesihatan dan ubat-ubatan.

 

Dewan yang memuatkan 386 buah keluarga itu sememangnya agak kecil dengan kemudahan bilik air dan bilik persalinan yang terhad.

 

MAPIM bersedia menyalurkan bantuan yang diterima daripada pihak awam dan swasta. Sumbangan dalam bentuk infaq, zakat dan derma boleh disalurkan menerusi tabung Dana MAPIM.

 

No akaun MAYBANK 558220605312
Nama akaun : DANA MAPIM

Please reload

Featured Posts

Myanmar Masih Nafi Pembersihan Kaum

March 13, 2018

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kami Bantu Anda Salur Sumbangan Secara Online!

TABUNG ROHINGYA

2124 5760 0213 72

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j

Bantuan Kecemasan Rohingya merupakan inisiatif Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama  agensi antarabangsa serta NGO tempatan telah menggerakkan misi khas untuk menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Muslim Rohingya yang berada dalam keadaan sangat terdesak.

HUBUNGI KAMI

I

Wisma MAPIM Malaysia, No. 25 Jalan Puteri 2A/3, Bandar Puteri Bangi,

Bandar Bukit Mahkota, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia.

Screen Shot 2019-10-11 at 10.33.55 AM.pn

I

SUMBANGAN OFFLINE 

Sumbangan kepada projek-projek kemanusiaan MAPIM, tanpa melalui sistem online donation yang telah disediakan, tuan/puan bolehlah menyalin nombor akaun MayBank MAPIM seperti yang tertera di bawah:

Screen Shot 2019-10-11 at 10.40_edited.j
2124 5760 0213 72

Dengan kerjasama:

Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengalaman sebenar. Pengunjung dinasihatkan menyumbang dengan mengikuti arahan yang disediakan. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada penyumbang di atas projek, program dan bantuan berdasarkan faktor keselamatan, cuaca dan suasana situasi sebenar.

© 2017 by MAPIM. Proudly created for www.tabungrohingya.com